Pieczona kaczka z aromatycznym tymiankiem, rozmarynek i czosnkiem to symbol naszej regionalnej kuchni!
Leszno to wyjątkowe miasteczko w Wielkopolsce, które posiada swoje tradycyjne dania. Dziś poświęcimy uwagę kilku potrawom, które zasługują na wyróżnienie. Bowiem cieszą się u leszczynian dużą popularnością. Warto pokusić się i zasmakować lokalnej kulinarnej tradycji.
Leszczynianie jako prawdziwi wielkopolanie duże uznanie mają do pyr z gzikiem. Uznawane są one za klasyczną potrawę w Wielkopolsce. W Lesznie pyry z gzikiem bardzo często goszczą na domowych stołach. Są to gotowane ziemniaki, które podawane są z twarożkiem, śmietaną, ziołami i cebulą. Danie jest bardzo proste, ale warto zaznaczyć, że również wyjątkowo smaczne.
Na uwagę zasługuje także leszczyńska kaczka. To symbol naszej lokalnej kuchni. Uznaniem cieszy się kaczka pieczona i duszona. Najczęściej podawana jest z dodatkiem najróżniejszych aromatycznych przypraw, jak np. tymianek, rozmaryn, czosnek. Kaczka doskonale smakuje wraz z ziemniakami, żurawiną, kiszoną kapustą. Często podawana jest z czerwonym winem.
Uznaniem cieszą się także kluski tzw. kaliskie pyzy. Kluski są uzupełnione mięsem i zamykane w wyróżniające się kształty. Kaliskie pyzy są gotowane lub smażone na patelni. Podawane są najczęściej z sosem mięsnym. Bez wątpienia jest to bardzo sycące i wyjątkowo smaczne danie, które syci wymagające podniebienia wielu smakoszy.